Sastamalan

Vapaaseurakunta

Sastamalan Vapis Blogi Sastamalan Vapaaseurakunta YT Sastamalan Vapaaseurakunta Insta Sastamalan Vapaaseurakunta Face

Vuodesta

1963

Sastamalan Vapaakirkko

Sastamalan Vapaaseurakunta

Sastamalan Vapaakirkko

Kieltä kesyttämässä

Julkaistu: 20.12.2017 15:28

Voisimmepa illalla ääninauhalta kuulla kaiken mitä kuluneen päivän aikana olemme puhuneet, jokaisen sanan mikä huuliltamme on lähtenyt. Kokemus saattaisi olla hyvin terveellinen. Taitaisimme yllättyä kuinka paljon turhia ja ajattelemattomia, kovia ja rakkaudettomia sanoja suustamme onkaan lähtenyt.

Toivottavasti myös viisaita ja harkittuja, hyviä ja rakkaudellisia, sanoja joista voisimme iloita. Ei Raamatussa suotta sanota, että ihmisen kieli on ”kesyttämätön” ja paha.” Vaikka ihminen pystyy kesyttämään eläimetkin, ohjaamaan pienellä peräsimellä isoja laivoja ym. niin kieltä, tuota pientä elintä, ei kukaan ihminen pysty kesyttämään. Jeesus sanoo vuorisaarnassaan: ” Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. ” Käsky on yksinkertainen ja selvä, mutta voi, kuinka vaikea toteuttaa. Emmekö jokainen esimerkiksi toivo, että meistä ja läheisistämme ajateltaisiin ja puhuttaisiin hyvää?

Silloinkin kun epäonnistumme tai teemme virheitä, odotamme lähimmäisiltämme armahtavaa ja ymmärtäväistä suhtautumista. Ja kuinka herkkänahkaisia olemmekaan omasta kunniastamme. Samalla kuitenkin herkuttelemme lähimmäistemme ikävien asioiden penkomisella. Enemmän tai vähemmän jokainen meistä osallistumme pahanpuhumiseen ja juoruiluun. Tietämättä koko totuutta liitymme herkästi arvostelevien ja tuomitsevien joukkoon vaikka parjatulla on usein taakkaa jo muutenkin tarpeeksi.

Tässä kaikessa emme aina kristittyinäkään ajattele tekevämme syntiä. Emmekä muista, että tuomiovalta on kuitenkin Jumalalla. Samalla kun sanoillamme vahingoitamme toinen toistamme, kylvämme riitaa tai epäsopua saastutamme myös oman sisimpämme ja Jumalan Pyhä Henki meissä murehtuu. Vaikka asia kävisikin mielessä ja kuulisimme ”hälytyskellojen” soivan, kiusaus pahan ajattelemiseen ja puhumiseen on suuri. Voimme myös kokea vaikeaksi erottua vaikenemalla joukosta saati lähteä puolustamaan puheitten kohteeksi joutunutta. Galatalaiskirjeessä puhutaan Hengen hedelmistä. Näitä ovat muun muassa; rakkaus, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, lempeys, itsehillintä jne. Auta Jeesus meissä kasvamaan näitä kalliita hedelmiä. – Herra, aseta vartija suulleni, pane vartio huulteni portille. Ps 141:3

 

Mirja Kotilahti

Kirjailija, Sastamalan Vapaaseurakunnan jäsen

Kategoria: